Boekhouden voor dummies

Boekhouden voor dummies betekent het bijhouden van de administratie door mensen die hier geen ervaring mee hebben en totaal geen kennis hebben van een administratie. Het is dus de bedoeling dat het hele boekhoudkundig gebeuren op een heldere manier wordt uitgelegd. Na deze uitleg, die stap voor stap voor stap moet gebeuren kan iemand een eenvoudige boekhouding goed bijhouden. Bijvoorbeeld als je penningmeester bent van een vereniging, als particulier, als kleine ondernemer of misschien als zzp’er. Er zijn genoeg mogelijkheden om met een boekhouding in aanraking te komen. Het is dan wel zo prettig hier iets van te weten. Door het boek: Boekhouden voor dummies te lezen kom je al veel basistermen tegen, die op een heldere, eenvoudige manier worden uitgelegd. Het boek geeft een houvast. Het is te koop in de boekwinkel en op de site van bol.com. Wanneer je een kleine ondernemer bent, kun je aan de hand van dit boek al veel te weten komen.

Professional inhuren

Een professional inhuren is veel te duur. Dit geld kun je zelf verdienen. Denk ook eens aan een cursus boekhouden. Het is trouwens ook leuk om je particuliere boekhouding op een goede manier vast te leggen. Je begint heel eenvoudig met een kasboek, hoeveel geld heb je contant, wat geef je uit, wat houd je op het einde van de maand over. Je bewaart heel netjes alle bonnen en op het einde van de maand tel je het geld wat nog in kas is. Klopt het hoera, kom je tekort, hoeveel? hoe kan dat? Tel je bonnen en je kasgeld nog eens na. Het lijkt een ouderwetse manier, maar het is een begin. Zo kun je ook een boekhouding opstellen van alle lasten per maand en je maandinkomen. Houd je over, of kom je tekort? Als je tekort komt moeten de vaste lasten omlaag. Een leuke sport om daar uit te komen (tijdschriften de deur uit, of minder aan eten en drinken uitgeven, geen bioscoop?). De lasten die je eens per jaar hebt, moet je verdelen over 12 maanden en je moet deze zeker meerekenen om een eerlijke verdeling per maand te krijgen. Bijvoorbeeld de onroerende zaakbelasting, vaak een groot bedrag, zou in een maand de kosten wel erg op laten lopen. Dus je reserveert elke maand een twaalfde deel van de o.z. belasting.

Onkosten verdelen

Zo zijn er nog meer onkosten die je moet verdelen om een goed beeld te krijgen. Maak een overzicht van alle lasten die je hebt per maand, per kwartaal en per jaar. Dit zijn de jaarlijkse lasten, verdeel ze over 12 maanden, ken je inkomsten en je weet wat je overhoudt of tekort komt.

Dit is een eenvoudige manier om je eigen boekhouding handmatig te doen, probeer het eens op de computer te zetten en je bent weer een stap verder. Boekhouden leer je door het te doen!