Financiële administratie: een overzicht

Overzicht en financiën, deze woorden horen bij elkaar. Het is belangrijk en verstandig om te weten en goed bij te houden wat er in jouw financiële straatje gebeurt. Om hiervan op de hoogte te blijven is het een goede zaak om te zorgen dat je administratie goed op orde is. Dat wil zeggen dat je met je administratie geen maanden moet gaan achterlopen. Je dient, wil je het allemaal goed doen, je administratie eens per week of eens per 2 weken, als blijkt dat er weinig administratie is, je papieren bij te werken. Het is het eenvoudigste om er een vaste tijd voor te nemen en in je week in te plannen. Ook een vaste plek in huis, waar je even ongestoord kunt werken is aan te raden. De financiële administratie bijwerken is dan zo gepiept. Zorg dat je alle papieren binnen bereik hebt en niet dat je voor elk bonnetje en briefje naar een ander vertrek moet lopen. Bewaar belangrijke papieren op één en steeds dezelfde plek. In een lade, in een ordner en zorg dat ook een eventuele partner de papieren weet te vinden. Het gaat namelijk om jullie administratie.

Sorteren

Sorteer de post bij binnenkomst. Stop de rekeningen bij elkaar, leg de reclamefolders op één stapel en gooi niet interessante post meteen bij het oud papier. Zo houd je overzicht. Bij rekeningen let je op de termijn voor welke datum het bedrag betaald moet zijn, anders riskeer je een boete en dat is jammer van jouw geld, daar doe je liever iets nuttigs of leuks mee. Laat rekeningen nooit onnodig lang liggen, ook al is de vervaldatum nog een eindje weg, als er genoeg geld op je betaalrekening staat is het goed de rekening te betalen. Je loopt dan geen risico deze betaling te vergeten, met alle financiële gevolgen daarna.

Overzicht houden

Zoals je thuis je financiën overzichtelijk moet houden, is het wanneer je een bedrijf hebt ook van belang dit te doen. Doe je dit niet dan zul je als bedrijf al snel moeten sluiten. Hiervoor gelden eigenlijk dezelfde regels. Zorg ervoor dat er geen achterstand ontstaat en houd het overzicht. Heb je personeel dan moet elke maand het salaris op tijd worden betaald. Dit kun je niet zomaar even uitstellen omdat je geen tijd had of iets dergelijks. Ben daar alert op, je hebt je personeel nodig.

Dus zowel privé alsook in het bedrijfsleven, of dat nu een groothandelaar is of de winkelier op de hoek, hij is gebaat bij een ordelijke boekhouding. Loop niet achter de feiten aan. Je kunt beter snel weten dat je verlies draait bijvoorbeeld. Je kunt dan direct de nodige maatregelen nemen of hulp inschakelen. En natuurlijk als je winst maakt is dat ook prettig meteen te weten. Krijg je controle van de belastingdienst dan kun je een keurig financieel overzicht overleggen.