Handel & administratie

De vakken handel en administratie zijn nauw met elkaar verbonden. Er zijn diverse opleidingen die deze vakken geven. Je leert er ontzettend veel over het zakelijke gebeuren en je leert de handel en wandel van een bedrijf kennen. Je leert een boekhouding voeren, je leert hoe te rekenen, je leert omgaan met de automatisering. Je kunt na de opleiding allerlei soorten formulieren op een juiste manier invullen. Je leert hoe je op een keurige manier de telefoon bedient, ook lastige mensen leer je op een adequate manier te woord te staan. Je gaat nette brieven leren schrijven, je spelling is uiterst belangrijk en uiteraard zul je je woordenschat wat betreft de diverse zakelijke termen moeten uitbreiden. Je leert eerst een heleboel theorie. Later in de opleiding ga je werken in een bedrijf, dat niet bestaat in werkelijkheid maar wel op jouw opleiding. Je doorloopt daar alle afdelingen die je in een bedrijf kunt tegen komen. Het is een hele goede leerschool op die manier. Je weet dan echt of het iets voor jou is. Ook problemen zul je tegenkomen en op een fatsoenlijke manier op moeten lossen. Ja, je werkt als het ware in een echt bedrijf met alle ups en downs. Zo kom je in je latere baan beter beslagen ten ijs.

Opleiding

Heb je de opleiding handel en administratie goed doorlopen en lijkt het je wat voor de toekomst dan staan er diverse banen voor je klaar om uit te kiezen. Bijvoorbeeld: je wordt boekhouder op een accountantskantoor, je gaat werken bij een bank, een verzekeringskantoor hoort tot de mogelijkheden, je kunt secretaresse worden waar dan ook, administratief medewerker bij een willekeurig bedrijf, receptionist(e), je kunt goed voorbereid het bedrijfsleven instappen, ook sociale juridische dienstverlening behoort tot de mogelijkheden. Werken in een winkel of op een kantoor met alle voorkomende werkzaamheden is ook een optie. Zoals je leest is er een grote markt voor mensen met een handel en administratieve opleiding.

Goede opleiding

Een goede opleiding beperkt zich niet tot handel en administratie. Ook kennis van enkele vreemde talen is een vereiste, vooral Engels natuurlijk. Economie en maatschappijleer zijn tevens belangrijke toevoegingen om je beroep goed uit te kunnen oefenen. Algemene kennis en mensenkennis is mooi meegenomen als je dit van nature bezit. Vooral als je bijvoorbeeld zelf een leuk winkeltje gaat beginnen is het prettig als je een sociaal bewogen iemand bent en een leuke babbel hebt.

Misschien is het een idee om naast je studie handel en administratie, een abonnement te nemen op een vakblad. Je leest dan praktijkervaringen en andere voor jou interessante kost.

En hoe goed, algemeen de opleiding ook was, de praktijk is vaak toch net iets anders. Maar dat is een verrassing als je zover komt.