Handel met China

Ben je van plan internationaal zaken te gaan doen en ben je nog een leek daarin? Dan is het verstandig eerst eens wat mensen te bejegenen die je wegwijs kunnen maken. Begin niet zomaar aan dit traject. Zeker handel met China ga je niet zomaar aan. Eerst is het belangrijk om te weten of je producten gaat invoeren of uitvoeren, welke branche betreft het? Ga je eerst leveren en dan wachten op de betaling of zorg je eerst dat je het geld binnen hebt voordat je levert? (maar wie zal dat doen?). Denk aan de heffingen! Voorzichtigheid is echt geboden, probeer betrouwbare contacten te vinden in China. De mentaliteit van de Chinezen is niet te vergelijken met die van ons. Ook de onderhandelingen verlopen in China op een andere manier dan bij ons. Vraag je ook af, of het financieel wel interessant is om met China in zee te gaan. Je leest vaak berichten over nepbedrijven en oplichting.

Goed lezen

Lees je goed in over het land China en over haar economie vanzelfsprekend. Kom zoveel mogelijk te weten hoe het is om zaken met China te doen. Op het internet zetten mensen vaak hun ervaringen zowel de positieve als de negatieve ervaringen. Doe er je voordeel mee. Houd de wisselkoersen in de gaten, zodat je ook daarvan op de hoogte bent. Hoe meer informatie je kunt krijgen des te beter je bent voorbereid en je kunt ook beter de juiste beslissingen nemen.

Weinig Chinezen beheersen de Engelse taal, dat is al een grote barrière. Studenten ter plekke willen je best helpen, maar de vaktaal, de handelstaal beheersen zij ook vaak niet. Een goede betrouwbare tolk kan je inhuren. Het is van belang als je in China bent voor handelsbetrekkingen, dat je je ook aanpast aan hun cultuur en gewoontes. Zorg dat je de belangrijkste daarvan kent. Je groet door lang handen te schudden, te buigen of te knikken. Spreek iemand aan met de familienaam, deze naam staat vooraan, daarachter de roepnaam, deze gebruik je niet. Het is een gebruik om een visitekaartje te geven, zorg dan voor een Engelstalige en Mandarijntalige opstelling. De kleding voor mannen is een pak en een das, voor vrouwen een rok of een kleed.

Zakencultuur

De zakencultuur is er een van lang aan tafel zitten, eten en drinken en zingen. Er wordt dan niet over zaken gesproken. Ga nooit de rekening van het eten betalen, ook niet gedeeltelijk. In een zakelijk gesprek praat je met de “hoogste” man, bijvoorbeeld de directeur. In China bestaat de hiërarchie nog steeds. Probeer iemand die in China woont en die je kunt vertrouwen voor jou te laten werken. Dat zorgt doorgaans voor een vlotte handel. Chinezen staan erom bekend dat ze enorm lang onderhandelen, veranderen, aanpassen en nog eens onderhandelen. Pas als de handtekening is gezet is er echte zekerheid. Hiervoor kunnen ze nog allerlei zaken aanpassen, zonder je hierover in te lichten. Lees dus het contract goed door. Het moet waterdicht zijn, de Chinezen kunnen zomaar de boel aanpassen om kosten te besparen. En ten slotte: Pas op voor nepbedrijven.

Tags: