Je hebt de opleiding voor administratief medewerker met een diploma afgesloten. Nu is het zaak zo snel mogelijk een baan te vinden. Wellicht heb je tijdens de opleiding al goed rond gekeken. Mogelijk zelfs heb je al sollicitatiebrieven geschreven. Ben je al uitgenodigd voor een gesprek? Dan is de eerste stap al gezet.
Keuze genoeg
Je hebt veel keuze uit verschillende richtingen als administratief medewerker. Je kiest een baan in de zorg, bij een bank of verzekeringsmaatschappij, bij de overheid, in de metaalsector enz. Heb jij het echt voor het kiezen of moet je afwachten waar de vacatures zijn? Op het internet en in dagbladen en vakbladen zou je eens rond moeten gaan snuffelen. Dit kan al tijdens je opleiding. Je kunt in een eventueel gesprek vertellen wanneer de eindexamens zijn. Het enige nadeel is, dat je toekomstige werkgever op dat moment niet weet of je je diploma zult behalen (en jij ook niet). Over een salaris zal dan waarschijnlijk in het eerste gesprek nog niet gepraat worden. Wellicht volgt er een tweede gesprek met meer duidelijkheid. Word je voor een tweede gesprek uitgenodigd bereid dit dan ook zo goed mogelijk voor. Een tweede gesprek krijg je niet zomaar. De werkgever heeft al wat in je gezien.
Het salaris van een administratief medewerker hangt van veel factoren af. En dit is voor elke beroepsgroep zo. Er zal aan je gevraagd worden welke opleidingen je hebt genoten. Vergeet niet eventuele relevante cursussen te noemen (dus geen schildercursus maar bijvoorbeeld wel computercursussen bijvoorbeeld). Heb je alleen de basisschool doorlopen, dan zal het beginsalaris erg laag zijn, want jouw werkgever gaat waarschijnlijk jouw dagen dat je nog naar school moet betalen, de lessen bijvoorbeeld? Een jonge beginner is voor een werkgever vaak eerst een kostenpost, later wellicht een prima ervaren kracht die het hele bedrijf tot in de puntjes kent. Hij is er namelijk helemaal in gegroeid. Ben je wat meer ervaren kracht, kom je van een ander bedrijf dan zal je salaris wat hoger liggen. Verder hangt je salaris af van je leeftijd en het aantal uren dat je wilt werken, parttime of een 40 uren werkweek maakt wel verschil. Heb je de nodige diploma`s of ben je nog studerend daarvoor. Allemaal factoren waarvan de hoogte van je salaris afhangt. Je kunt wel bedragen noemen die liggen tussen de 15.000 en 36.000 euro op jaarbasis. Op welke hoogte jij zit.
Laag beginnen
Het is echter helemaal niet erg om laag te beginnen, je kunt vaak groeien in het bedrijf. Lees ook altijd de secundaire arbeidsvoorwaarden. Misschien verdien je eerst niet zoveel, maar neemt de baas scholingskosten voor zijn rekening. Of je krijgt een vast aanstelling. Ook niet verkeerd in deze onzekere tijd. Je kunt beter zeker zijn van een vast contract en elke maand je geld beuren, dan een halfjaar contract krijgen en binnenkort weer een nieuwe baan moeten zoeken. Dus niet alleen de hoogte van je maandloon is belangrijk. Een leuke baan, die toekomst biedt daar moet je voor gaan!